Tanfolyamok

Antikolás 1

Antikolás 1

Mindig vonzódtam az antik tárgyakhoz, a régiségekhez. De nagyon ritkán van meg a lehetőségem, hogy 1-1 igazi antik darabot beszerezzek. Ígyhát kézműves lévén elkezdtem utána járni, hogyan is lehet antik hatást elérni. Sok-sok technikát találtam. Így 2008-ban 1-2 havonta olvashattok majd tőlem 1-1 antikolási technika bemutatását. Én és kis családom pedig szépen gyarapszik majd 1-2 szép álantik tárggyal.
Elsőnek egy nagyon egyszerű technikát szeretnék megosztani veletek egy kis mozaikos fa dobozka elkészítésén keresztül.
Szóval azt szeretnénk elérni, hogy a dobozunk első ránézésre réginek, kopottasnak tűnjön. Ezt a következőképen érhetjük el:
1. Mielőtt a festésnek nekiállunk a doboz kapcsait szereljük le, nehogy lefessük őket.
2. Fessük le a dobozt egy sötétebb színnel. Én dióbarna színre festettem. Mivel fára dolgozom és az első réteget jobb szeretem valamilyen páccal készíteni, mert így védi is a fát. De egy akril alapú festék is tökéletesen megteszi.

3. Ezt követően meg kell várjuk amíg a festés megszárad.
4. A következő lépés egy színben illő világos festék felvitele. Itt 2 dologra kell vigyázzunk:
a. az első réteg festés teljesen száradjon meg
b. ha nem azonos bázisú festékeket használunk, akkor a 2 réteg közé egy akril alapú lakk réteget kell felvinni. Különben a felső világosabb rétegen átüt az alsó sötét réteg és más színt kapunk.

5. Ha megszáradt a világos festés is, előszőr durva csiszoló papírral helyenként megcsiszoljuk a felületet annyira, hogy az alső sötét festés előjöjjön. Vigyázni kell, hogy csak a sötét festék rétegig csiszoljuknk vissza. Főleg a a sarkoknál és éleknél érdemes megcsiszolni, mivel általában ott kopnak meg a dolgok leginkább.

foto_3.jpg
6. Ha már elértük a kellő kopottas hatást, akkor finom csiszolópapírral óvatosan csiszoljuk át a felületet, hogy egyenletes legyen.

Ezzel az antikolás résszel meg is vagyunk:) Én csak a doboz külső felületéet antikoltam. Mivel a doboz tető kiképzése olyan volt, hogy egy mélyedést alkotott így oda mozaik mintát helyeztem.

foto_4.jpg

Ahhoz, hogy az egész doboz antiknak tűnjön a mozaik résznél is el kell érni ezt a hatást. De vajon ott hogy érhetem ezt el? Hiszen a mozaik kocka az idők során nem változik. De a fúga színe igen. A fehér színű fuga általában elszürkül vagy barnul. Vagyis a fugát kell enyhén szürke vagy barna árnyalatúra keverjük. És mivel az elszineződés sem egyenletes általában, így amikor a fehér fugát színezzük nem keverjük el egyenletesen a festéket a fugában. Így helyenként más-más színt kapunk.
Mivel én a dobozhoz fedő festékként egy sárgás színű festéket választottam, a fugához is ebből a festékből kevertem hozzá. Így egy kopottas sárga színkeverékű fugát kaptam és ezt vittem fel a mozaikra.Ezzel kész is lenne a doboz. Csakhogy a fedő festék felvitele során bizony ügyetlen voltam és a doboz belső része - amit eredetileg nem akartam festeni - is festékes lett. Ami ugyebár nagyon csúnya.

foto_6.jpg

Mivel nem azonos alapú alap és fedő festéket használtam (az egyik egy szeszes alapú fapác, a másik egy akril alapú fedő festék) szóba se jöhetett, hogy a belső részét újra átfestem a sötétebb festékkel.

De mivel így csúnya a doboz belseje valamit ki kell találni. Ekkor jutott az eszembe, hogy a nagymamám a dobozokat mindig valami szép selyem papírral bélelte. Mivel a selyempapír átlátszó, és nekem most a célom a takarás, így egy kicsit vastagabb csomagoló papír mellett döntöttem, ami illik a doboz színvilágához. Ebből kivágtam akkora darabot, ami fedi a doboz belső oldalait. Majd egy általános hobbi ragasztóval (ami fa felületre is használható) beragasztottam a papírt.

foto_11.jpg

Ezzel elkészült a doboz, összeszereltem. És ekkor ért a meglepetés. A doboz csatjai ugyanis arany színűek voltak. Ami igen csak elütött a szép antik kinézetű dobozomtól.

foto_9.jpg

Sajnos azonban a doboz ajándékba készült és az utolsó pillanatban lett kész. Így már nem maradt idő a csattok antikolására is:( Erről majd a következő antikolásról szóló cikkben olvashattok...:)

Azért a végeredmény így is jól mutat a komódon :)


Képek a doboz készítéséről:
- Képek

Cimkék:

mozaik mozaikozás mozaik készítés antikolás fa

További hírek