Tanfolyamok

Mozaik készítés

Mozaik készítés

Szóval a mozaikozáshoz először is mozaikra van szükség. Mozaikot sokfélét lehet kapni, hagyományos négyszög alakúakat, kavics formában, stb.

De saját magunk is készthetünk a következő képen:

Veszel egy vékonyabb falú porcelán tányért vagy poharat vagy egy csempét. Bebugyolálod egy anyagba (törülközőbe vagy törölgető kendőbe, bármibe ami teljesen befedi). Majd egy kalapáccsal összetöröd:) Így apró szabálytalan alakú darabokat kapsz, amit tökéletesen felhasználhatsz mozaikozásra. Az anyagba azért érdemes bebugyolálni, mert így a darabok nem repülnek szanaszét.

A hagyományos mozaikok mellett lehet kapni üveg mozaikot is, amely felülete visszatükröződik, mint az üveg.

Ha megvan a mozaik, akkor még szükséged van ragasztóra. Ehhez használhatsz a barkácsboltokban kapható csempe ragasztót vagy a hobby boltokban kapható általános hobby ragasztót. A mozaik elkésztéséhez fugázó anyag kell még. Fuga nagy kiszerelésben (1 kg a legkisebb) kapható a különböző barkács boltokba. A hobby boltokban pedig 250 gr-os kiszerelésben fehér színű kapható általában. Ha csak 1-2 darabot akasz készteni, akkor érdemesebb a hobby boltban ezt a kicsi kiszerelést megvenni.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a barkács boltokban kapható nagy kiszerelésű fuga jobban használható, és ár / teljesítmény viszonylatban jobb az arány. Azonban ezt tárolni kell. Másrészt nem mindig kapható fehér színben. És ez nehezebben színezhető, míg a hobby boltban kapható kis kiszerelésű fehér fuga akril festékkel jól színezhető.

Na ha megvan a mozaik, a ragasztó és a fuga akkor már csak a felületet és a mintát kell kiválasztani. Mozaikkal szinte mindent díszíthetünk. Mozaikot tehetünk falra, fémre, fára, üvegre, egyszóval szinte mindenre. Célszerű első lépésként a mozaikból ?szárazon? kitenni a mintát. A mozaikok között legalább pár milliméter hézagot kell hagyni (ide fog a fuga kerülni!). A mintától és a mozaik formájától függően természetesen ez lehet nagyobb is. Én ha kitettem ?szárazon? a mintát általában lefényképezem, hogy aztán a későbbiekben a ragasztás során újra ki tudjam rakni. De egy jó módszer az is, ha a minta körvonalait előre megrajzoljuk a felületen. És ebbe illesztjük be azután majd a mozaikokat.

Ha már begyakoroltuk a minta kirakását jöhet a mozaik ragasztása. Ez 2 módszerrel lehetséges:

  1. A felületre egyenletesen felviszünk egy vékony réteg ragasztót. És ebbe a ragasztós rétegbe helyezzük el a mozaikokat.
  2. Az egyes mozaikok hátulját egyesével ragasztózzuk be és úgy helyezzük el a mintába.

Az első esetben könnyebb a ragasztás, de sietni kell a mozaik kirakásával, mert ha megszárad a ragasztó, bajban vagyunk. Ezt a módszert akkor ajánlom, ha valami egyszerű vagy ismétlődő mintát rakunk ki, ahol nem kell gondolkodni, hogy pontosan hova és hogyan helyezzük el az egyes mozaikokat.

A második esetben macerásabb a ragasztás, viszont többet pepecselhetünk a minta kirakásával.

A ragasztás során figyelni kell, hogy az előre vásárolt mozaikok bordás felét kell beragasztózni. Megmondom őszintén én először a másik felével akartam felhelyezni őket, mert úgy jobban tetszett. Azután a párom világosított fel (aki már csempézésben jártas, és valjuk be a csempézés a mozaikozás egy formája:)), hogy a mozaiknak az egyik fele azért bordás, mert úgy jobban oda tudjuk ragasztani:) Ha szabályos négyszög alakú mozaikokkal dolgozunk, a távolság tartására használhatunk fogpiszkálókat. Amikor felhelyeztük a beragasztózott mozaikokat, 2 mozaik közé szúrjunk 1 pici fogpiszkáló darabot. De szemre is elhelyezhetjük őket:)

A felragasztást követően meg kell várni a száradási időt, hogy a mozaikok ne mozduljanak el fugázás közben. Ez egy hobby ragasztó esetén néhány perc, míg egy általános csempe ragasztó esetén akár több óra is lehet.

Ha megszáradt a ragasztó, jöhet a fugázás! A fugát vízzel az utasításoknak megfelelően először ki kell keverni. Majd az így összekevert fugát vékony rétegben felvisszük a mozaikok közé. Ne ijedjünk meg, ha a mozaikok is fugásak lesznek! Ha felvittük mindenhová egyenletesen a fugát, akkor egy darab papírral vagy akár a kezünkkel töröljük le a felesleget. Ezt követően hagyjuk száradni pár percig a fugát. Pár perc után vagyünk egy nem szöszölő kendőt és nedvesítsük meg. Majd ezzel töröljük át a mozaikokat. A kendő ne legyen túl nedves, hogy nehogy a mozaikok közül is kiszedjük vele a fugát. És azért kell, hogy ne szöszöljön, mert nincs bosszantóbb annál, mint amikor a mozaik tisztítása közben az anyagból leválló szöszök beleragadnak a fugába:)

Ha így megtisztítottuk a mozaikokat hagyjuk a fugát teljesen megszáradni. Száradás után a mozaikokat töröljük át egy pici ecetes anyaggal. Így biztosan eltávolítunk minden fuga maradványt a mozaikról és visszakapja a mozaik a csillogását. Ezzel kész is a mozaikunk.

  

Én megvallom őszíntén a hobby boltban kapható fugánál azt tapasztaltam, ha kiszárad egy kicsit porózus marad. Ezért ha ilyen fugát használok, akkor a kész mozaik fuga részét lelakkozom egy általános matt lakkal. Így nem fog a fuga kiperegni a mozaik közül. Még egy fontos dolog, ha magunk késztünk mozaikot, akkor figyelni kell arra, hogy 1 mintába közel azonos vastagságú darabok kerüljenek. Ez azért fontos, hogy a fugát egyenletesen tudjuk felkenni.

  

További képek egy mozaikos doboz készítéséről itt találhatóak: - Képek
 

Cimkék:

mozaik mozaikozás mozaik készítés

További hírek