Tanfolyamok

Mozaikos tálca

Mozaikos tálca

Te is voltál már olyan helyzetben, hogy egy közeli ismerősnek, rokonnak kellett volna valamilyen ajándékot kitalálnod, de semmi nem jutott az eszedbe? Hát én is így törtem a fejem valamelyik nap. Kedves nagybátyám születés napja közelgett, de semmi nem jutott az eszembe. Törtem a fejem, mi az amit igazán szeret, hol érzi jól magát? Aztán eszembe jutott, hogy mennyire szeret főzni, szeret a konyhában foglalatoskodni. Oké, vegyünk neki valamit, amit a konyhában tud hasznosítani. Végig jártam számtalan konyha felszerelési boltot, de nem találtam semmit. Minden olyan személytelennek tűnt. Aztán vagy a 100. ilyen boltban eszembe jutott, hogy se baj, majd én feldíszítem, személyessé teszem. Így aztán kiválasztottam, egy kedves fa tálcát, vettem egy csomó mozaik kockát és már készen is volt a terv:) A mozaikokkal kirakom a tálcára a nevét, a tálca oldalát pedig szép virágokkal díszítem. Így már teljes is az ötlet, már csak meg kell valósítani.

Hazaérve rögtön neki is láttam a munkának. Elővettem a kisházból az antikoló fapácot. Első lépésként ezzel kezeltem a tálcát. Ettől szép régies hatást tudok kelteni. Amíg a pác szárad a fán, egy papírlapon kirakom a mintát, előkészületként, hogy lássam hogyan is fog kinézni. A piros mozaikokból fogom a nevet kitenni, a narancssárga segítségével pedig kitöltöm a többi részt majd. Kicsit nagyobb közöket fogok hagyni a mozaikok között, nekem jobban tetszik úgy, de aki nem szeret szemre dolgozni lehet kapni távtartókat, amelyek segítségével pontos helyköz tartható. A tálcát 2 rétegben kentem át az antikoló páccal, így szép sötét színt kapott. Miután a pác megszáradt kezdődhetett a mozaikok felragasztása. Mivel a kiválasztott minta még a kritikus méreten belül volt, így a mozaik darabkékat kentem be ragasztóval és úgy illesztettem a helyükre. Miután az összes elem a helyére került, kb 2 órát kell száradni hagyni. A teljes száradás után jöhet a fuga. Mivel fából készült a tálca, így az előírtnál valamivel kevesebb vizet adtam a fugához, hogy a fa ne púposodjon fel a víztől. A fuga felvitele után, körülbelül 5 perc múlva egy nedves szivaccsal letöröljük a felesleges anyagot. Ezután meg kell várni a teljes száradást, ami a fugák nagy részénél 24 óráig tart.

Miután megszáradt a teljes felület egy puha, nem foszló anyaggal felpolíroztam. Néhány helyen sajnos ott maradt a fuga és így matt maradt a felület. Ezeket a mozaikokat ecetes anyaggal áttisztítottam, így már az egész tálca szépen fénylett.

A mozaikozás után a tálca oldalait díszítő festéssel virág mintával díszítjük, majd lakkozzuk és már kész is a csodaszép tálca.

 

Cimkék:

mozaik mozaikozás

További hírek